TBM Hakkında

Hakkımızda

Büyük pencereli, aydınlık bir salonun sol arka köşesinden çekilmiş fotoğrafta, farklı yaş gruplarından yetişkinler yan yana dizili sandalyelerde oturuyor. Hepsi, karşılarındaki panoya ve panonun yanında bir şeyler anlatan kısa saçlı kadına dikkatle dönmüş durumda.

Türkiye’nin, En Kapsamlı ve En Yaygın Bağımlılık Önleme Programı

​​​​​​​Bağımlılık, artan bir kullanım oranı ve çeşitlilik ile her yaştan insanımızı tehdit etmektedir. Genç neslin önleyici ve koruyucu hizmetlerle desteklenerek tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla mücadele kapsamında okullarda ve ulusal düzeyde bilinç oluşturulması önem arz etmektedir.   

1920’den bu yana bağımlılıkla mücadele eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye’de yürütülen önleme çalışmalarındaki eksikliklerden ve önleme çalışmaları konusundaki güncel bilimsel uygulamalardan yola çıkarak toplumun tüm katmanlarını bağımlılıkla mücadele konusunda mobilize etmek için okul ve aile tabanlı yöntemleri bir araya getirerek toplum tabanlı bir mücadele başlatmak adına Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programını (TBM) geliştirmiştir.

TBM, ülkemizin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne alınarak bağımlılıklarla mücadelede etkin bir eylem planı olarak hayata geçirilmiştir.

“Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı (TBM)” ülkemizde yaşayan çocukların ve gençlerin daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkıda bulunmak amacıyla yeni neslin bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmayı hedeflemektedir.

Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek, evrensel temelli bir eğitim programıdır.

Bu eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. 

Türkiye’de ilk defa bağımlılıkla mücadelede bu kadar büyük hedef kitleye hitap eden bir program meydana getirilmiştir. Bu program konu alan uzmanlarının desteği ile ülkenin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut eğitim sistemi göz önüne alınarak tüm Türkiye’de uygulanabilecek bir şekilde geliştirilmiştir.

Eğitim programında kullanılan tüm içerikler Yeşilay Bilim Kurulu’nun da içinde bulunduğu profesyonel bir uzman kadrosu tarafından bilimsel temelli yaklaşım ile her yaş seviyesine uygun, bilimsel, kanıta dayalı ve modüler olarak hazırlanmıştır.

TBM bağımlılık konusunda yeni nesil eğitim araçlarını kullanarak özelliklere çocuklara ve gençlere ulaşabilmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda, kitap ve etkileşimli içerikler geliştirilerek TBM’nin hedef kitle ile hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim araçları ile iletişime geçmesi tasarlanmıştır. 

Öne Çıkanlar

Sayılarla TBM

10 milyon öğrenci, 3 milyon yetişkin!

3 milyon
Yetişkin
10 milyon
Öğrenci
800+
TBM Formatörü
33 bin+
TBM Uygulayıcısı
Tarihçe

TBM'nin Yolculuğu

2014 -2022

2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2022

2014

TBM'nin ilk içeriklerinin oluşturulması.

2015

MEB ile protokol ve formatör eğitimleri. Uzaktan eğitim sisteminin oluşturulması.

2016

32 bin uygulayıcının yetiştirilmesi.

2017

Aile Bakanlığı eğitimleri GSB, MSB ve Diyanet eğitimleri.

2018

Sağlık Bakanlığı eğitimleri. Uluslararası TBM Uygulacıyı Eğitimi.

2019

İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, Kazakça ve Boşnakça çevirileri. EBA entegrasyonu.

2020

TBM'nin revize edilmesi. Dijital içeriklerin yenilenmesi. EFQM Mükemmellik Ödülü kapsamında TBM'nin "İyi Uygulama Örneği" olarak seçilmesi.

2022

TBM revizyonlarının tamamlanması. Formatör eğitimleri ile yaygınlaştırma çalışmalarının başlatılması.

"Çizimde iç içe geçmiş iki daire bulunuyor. İçteki beyaz dairenin içinde anaokulu, ilkokul ve ortaokul çağında toplam altı çocuk yer alıyor: bir kız ve bir oğlan çocuğu olmak üzere her yaş grubundan ikişer çocuk.
Dıştaki daire, farklı renklere boyanarak kendi içinde 12 eşit parçaya bölünmüş durumda. Saat yönünde bir yönünden başlayan renkler ve içindeki nesne görselleri şunlardır:
Koyu sarı: Anahtar
Kahverengi: Kupa
Turuncu: Saat
Kırmızı: Ayaklı tahtada yükselen bir grafik
Pembe: Kalem ve cetvel bulunan kalemlik
Mor: Yapboz parçaları
Lacivert: Sekreter notluğu
Koyu mavi: Konuşma balonlu insan figürleri
Açık mavi: Megafon
Açık yeşil: Merkezine ok saplanmış hedef tahtası
Koyu yeşil: Defter
Sarı: Kitap
Çizim, yaş gruplarını merkeze alarak etrafında çeşitli nesneleri temsil eden görsel bir anlatı sunuyor."

TBM Kimleri Hedefliyor?

Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen program, başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde bağımlılıklara karşı farkındalığın arttırılmasını amaçlayan bir eğitim programıdır. Yeşilay Bilim Kurulu danışmanlığında her yaşın gelişim özelliklerine uygun farklı içerikler geliştirilmiştir.

Bilimsel kanıta dayalı üretilen eğitim içerikleri Türkiye'de bağımlılık alanında bir dil birliği sağlamış, Bağımlılıkla Mücadele Üst Kurulu tarafından akredite eğitim programı olarak tanımlanmıştır.

Uluslararası Yayılım

TBM eğitim materyalleri, 8 farklı dile çevrilerek yurtdışında da yaygınlaşması hedeflenmiştir.

Türkçe
İngilizce
Arapça
Fransızca
Sırpça
Boşnakça
Kırgızca
Azerice
TBM platformunda arama alanındasınız.

Size yardımcı olabilirim

TBM platformunda arama yapın.
Sonuç bulunamadı.
Bu ikona tıkladığınızda site içerisinde arama yapabileceğiniz bir sayfa açılmaktadır.